De BIG-registratie


Sinds 1 december 1995 kunnen verpleegkundigen zich registreren in het BIG-register. Hierdoor kunnen de overheid en de werkgevers zien of u bekwaam bent en daardoor bevoegd blijft als verpleegkundige. Om de vijf jaar dienen de verpleegkundigen zich te herregisteren.

 Hieronder leest u meer over de regels omtrent de herregistratie.

Care Cursus Centrum organiseert cursussen over de voorbehouden en risicovolle handelingen inzake de wet BIG.

We hebben 2 groepen verpleegkundigen:

1. Je heb zorgverleners die iedere dag voorbehouden handelingen doen. Daar hebben wij een verkorte cursus voor. De SPRINT cursus.

Alles wordt doorgenomen maar het praktische gedeelte is korter.

2. Voor de zorgverleners onder ons die niet dagelijks  werken met voorbehouden handelingen, hebben we een uitgebreide cursus, de Compact 1 en 2, waar alle voorbehouden handelingen ook daadwerkelijk uitgevoerd moeten worden zodat je het ” o, ja ….” gevoel weer krijgt.

De cursisten worden ook op de hoogte gebracht van de nieuwste technische snufjes als die er zijn. De cursus wordt gegevens volgens de nieuwste protocollen. Evidence Based Practice.

Kijk op ons trainingsoverzicht voor deze en meerdere cursussen!

Herregistratie WET BIG voor verpleegkundigen

Uiterlijk 6 maanden voordat uw BIG registratie vervalt, ontvangt u bericht van het BIG register. U kunt dan digitaal de aanvraag tot herregistratie indienen. Dit kost €80,-.

Herregistratie kan plaats vinden op basis van de volgende criteria.

1. Werkervaring eis

– U werkt 2080 uur als verpleegkundige binnen een termijn van 5 voorafgaande jaren.

– Dit binnen het deskundigheidsgebied van een verpleegkundige

Big registratie vervallen?

Wanneer uw BIG registratie is vervallen en u wilt weer als verpleegkundige worden geregistreerd , dan moet u;

1) Een beroepsinhoudelijke CITO toets maken.

Deze CITO toets bestaat uit vijf onderdelen, de toets is verdeeld over 2 dagen en kost €400,- Wanneer u hiervoor slaagt kunt u bij een ROC de uitslag van de toets omzetten in een PRC (perodiek registratiecertificaat). Daarmee kunt u de herregistratie aanvragen.

2) Wanneer u hier niet voor slaagt, moet u een scholingstraject volgen bij een ROC of Hogeschool. U mag ook het CITO-toets traject overslaan en direct aan het scholingstraject beginnen.

Het scholingstraject wordt gegeven bij een ROC of Hogeschool. De kosten worden per deelkwalificatie aangegeven. De kosten voor het volgen van het gehele scholingstraject zijn €1803,00, plus €50,- voor het herregistratiecertificaat. Sommige aanbieders kennen een E-learning traject wat enkele honderden euro’s scheelt. Het scholingsprogramma  verschilt per school qua aanbod.

Verdere informatie of het scholingsmodel Herregistratie Wet BIG voor Verpleegkundigen kunt u vinden op:

www.mboraad.nl/gdw

www.hbo-raad.nl